budak budak wangi

Saturday, July 21, 2012

22 Perkara yang PATUT kita buat semasa bulan Ramadhan!



assalammualaikum readers.
alhamdulillah da sehari berpuasa.
best kan?

so, here goes,,,


WHAT YOU SHOULD DO!


1. MAKAN DAN MINUM - haruslah kannn. nanti lapar pulak! so, jangan lupa sahur, berbuka and moreh okeh? harus dan wajib! makan dan minum di siang hari memang x boleh la kan! kena tanggung sendiri lah..rugi sangat ok.


2. MELEPAK - apa barang lepak kat shopping mall. lepak kat panggung wayang? best? setakat spiderman, baik tgk cicak man.  melepak dengan Allah yang paling best. dengan solat fardu dan solat sunat bukan takat lapangkan otak yang serabut dengan kerja and study ja, pahala pun dapat. banyak lak tu.


3. MENGUMPAT - kalau setakat mengumpat musuh atau crush kamu kamu tu lagi baik mengumpat tentang Allah. cerita dengan semorang sal Allah dan Islam. banyak benda leh di cerita. lagi best. try la. 


4. BERHIBUR - selalu kalau boring ja mesti dengar mp3 and nyanyi nyanyi kan? ce try berhibur dengan bacaan Al-Quran ayat ayat suci. sure x boring da. sumpah x boring. ce try ce try. 


banyak lagi yang perlu kita buat and aku rasa kalau Ramadhan da berakhir semua akan rindu and nantikan Ramadhan seterusnya. tapi kita x tau kita sempat atau x ja kan?

selamat BERPUASA semorang





assalammualaikum



3 Alhamdulillah...Ramadhan datang lagi








assalammualaikum...
its finally happening!!
kita da di bulan puasa sekarang ni.
seriously aku happy sgt coz Allah bg aku peluang tuk menjalani ibadah puasa ni.

btw, aku baru pas abis exam n baru balik umah.
sebab tu update blog ni.
kalau masih kat umah sewa, memang x la kan.. 
memang berhabuk la blog ni.

3 tahun da aku study n now ngah tunggu result.
hopefully result ok. amin~
em yah..thats all peeps.
jumpa lagi next post okie.

SELAMAT BERPUASA.

assalammualaikum 





Thursday, April 26, 2012

35 Migraine itu apa???



assalammualaikum bloggers...

kamu pernah x kena migraine? teruk x? tau x apa penyebab migraine ni? tau x cemana mau mngurangkan migraine ni?? kalau aku bagitau, kamu baca x?? hihi...

kalau kamu kenal aku, aku memang seorang yang kerap kena migraine..kalau kena memang x boleh wat apa2 aktiviti la... terbatas la...
dalam entry ni, aku bagitau la kat kamu kamu yang ada menghidap penyakit ni seba sedikit tentang migraine ni k...hehehe...


ok, firstly, APA ITU MIGRAINE??

migrain tu sakit kepala yang menyakitkan dan berdenyut-denyut...
(pernah rasa??)

ia berlaku antara 4-72 jam(tanpa makan apa-apa ubat)....lama kan?? yang ni memang tahap teruk sangat sangat la tu.. tapi migraine xlah mberi kesan jangka panjang yang serius...means, xla sampai berminggu-minggu berbulan-bulan...


gambar orang botak ni tunjuk jenis-jenis sakit kepala...
migraine yang kaler purple tu...

aku memang kena kat ctu la slalu... bahagian mata sebelah kanan, n berdenyut2 kat otak kanan....


tanda-tanda migraine

kepala berdenyut-denyut

mata xboleh buka luas-luas

cahaya, pergerakan, bunyi bising, bau busuk wat kepala makin berdenyut-denyut hingga kamu rasa macam mau hentak-hentak kepala kat dinding...

nampak bintik-bintik, gelombang cahaya (ini dipanggik aura) atau pancaran cahaya di depan mata kamu..

haaa....kamu sah menghidap MIGRAINE~


makanan pencetus migraine



COKLAT (faveret ku...sobs~)

kekacang

cheese

makanan yang ada MSG

kamu kurangkan la makan benda-benda ni kalau xmau kena migraine...



tips handle migraine ni

kalau bagi aku la kan,,,,

tutup kepala ngan kain so xkena sejuk...pastu kalau boleh baring ja...tutup mata tu jangan bagi kena cahaya terang..

jangan rehat kat tempat yang bising kalau kena migraine ni...makin bertambah berdenyut la kepala kamu tu nanti...kalau orang tu wat bising, suru dia diam...kalau dia xmau diam, BALING DIA NGAN HP, LAPTOP ATAU APA SAJA YANG LEH WAT DIA PENGSAN DAN SEKALIGUS WAT DIA X WAT BISING LAGI!!

mandi, basahkan kepala..

sujud...sujud memang kurangkan rasa sakit tu...jadi, rajin2 sembahyang... 

urut bahagian atas mata...sampai rasa lega...

traditional way yang boleh wat hilangkan rasa sakit kepala, tarik rambut sampai berbunyi...tapi jangan amalkan...leh menyebabkan rabun....



itu ja la...aku memang wat camni kalau aku migraine...n kalau xda ubat...kalau ada ubat memang cepat la sikit hilang tu sakit...

semoga ini membantu....


assalammualaikum




p/s : aku tengah migraine ni...tapi tetap wat blogpost gak...huhu








Originally created by CIK WANGI