budak budak wangi

Sunday, September 21, 2014

19 Diet Mengikut Jenis Darah



Diet mengikut jenis darah?? Diet pun kena ikut jenis darah ke.
Ya. Aku pun baru tahu sebenarnya.
Reaksi kimia antara makanan dan jenis darah ni disebabkan oleh faktor yang disebut LEKTIN.

Kalau nak tau, lektin ni sejenis protein yang boleh ditemui dalam pelbagai jenis makanan dan mempunyai sifat dipengaruhi oleh jenis darah.
So, disini aku senaraikan jenis darah termasuk dengan diet sekali lah.


DARAH A

Sarapan: Air putih + jus limau nipis dan oat
Snek: Jus anggur / kopi
Makan Tengah Hari: Salad dan sepotong roti gandum + teh herba
Makan Malam: Pasta tanpa daging + brokoli, yogurt dan teh herba


DARAH B

Sarapan: Bijirin + buah pisang dan susu tanpa lemak
Snek: Jus anggur
Makan Tengah Hari: Sepotong dada ayam + dua potong roti + salad dan teh herba
Makan Malam: Sepotong ikan salai, sayur rebus, buahan segar dan teh herba


DARAH A&B

Sarapan: Air limau nipis, jus anggur, dua potong roti + sepotong keju
Snek: Yogurt
Makan Tengah Hari: Dada ayam, salad, buah plum dan teh herba
Makan Malam: Omelet dan salad buah + kopi


DARAH O

Sarapan: Roti bakar + mentega dan pisang
Snek: Teh herba
Makan Tengah Hari: Sepotong daging panggang, salad bayam dan epal
Makan Malam: Sepotong daging lembu + asparagus yang direbus, kentang rebus, buah-buahan dan teh herba



Ingat!!






Source: LINK

19 pengomen yang wangi:

Cik Mun said...

ooo..mun pun baru tahu berdiet kena ikut jenis darah..thanks for sharing..

eyqa yushaiza said...

yus tak tahu jenis darah sendiri... T^T

Nora Karim said...

First time dgr diet ikut jenis darah... :)

baby comel said...

Saya darah O, tapi kurang minat makan daging..

puteri kasih said...

ohh baru tau diet pun kena ikut jenis darah rupanya ye

sheAYANG said...

Rasany darah B diet paling ringan. Still bleh mkn byk n mkn ayam. Hehehe.

afzalsukasuki said...

sblm ni memang tau setiap darah punya diet tersendiri, tapi tak tau diet yang perlu diambil..

so anyway saya belajar sesuatu untuk hari ini

Zyra Masri said...

oo.. baru tahu cik wangi.. tahnks for the info.. have follow u!

Liza Razak said...

laa... baru tau sebenarnya diet ikut jenis darah..ni saya main hentam kromo je diet tak buat research dulu..hehe

Yusla Mahat said...

Info yang ringkas & padat. jom.. singgah www.ummidihatiku.blogspot.com

RynaHakimi said...

Nice sharing cik wangi.. Akak darah B. Boleh try ni..hehe

Ambo Akhil said...

klau kita ni kurus n nak jd gemuk bleh erk follow term diatas.?

Kesuma Angsana said...

Salam Singgah jgk bila ada kelapangan sikit hari ni & tq terus menyokong KA yer. hehehe info menarik

Cik Wangi said...

@ambo akhil

mksud diet itu sendiri bukan untuk kurus sahaja. tp bermaksud pilihan makanan, yg dipilih atau ditentukan khas untuk perbaiki keadaan kesihatan seseorang. so xsalah pun ambil even kita da kurus. kurus xsemestinya sihat kan. :)

Detective Fiqa said...

ohh macam tu kah? hahaha
okayy nice. df darah O :D

zahrenn na said...

wah..nice sharing!! huhu

JAWATAN KOSONG TERBARU said...

Ni baru betul diet ikut jenis darah..kalu tidak ingat semua sama je...thanks admin for the sharing info...

Originally created by CIK WANGI