budak budak wangi

Tuesday, November 08, 2011

16 Tips untuk melakukan perubahan diri






mulalah berubah supaya kamu menjadi lebih yakin dengan diri kamu sendiri.. orang lain juga lebih yakin dengan diri kamu..

tidak mungkin jika kita mahu mengajak orang lain berubah padahal diri sendiri masih berada pada takuk lama.. 

Lakukan perubahan secara perlahan-lahan.. tidak dinafikan, sememangnya sukar untuk terus melakukan perubahan dalam masa yang singkat atau dalam tempoh sekelip mata..

jika ia dilakukan secara perlahan-lahan, dengan izin Allah kita dapat berubah seperti yang diinginkan.. walaupun perlahan, kita pasti dapat mengalami perubahan besar dalam diri..

lakukan perubahan pada masa sekarang..jangan bertangguh untuk tempoh yang lama. Ini kerana semakin lama kita bertangguh, ia menjadi semakin melarat dan susah untuk melakukannya..

perkara kecil jadi lebih besar jika ia terus dibiarkan..jadi, ambillah masa yang ada sekarang untuk berubah dan mendapat hasil yang baik pada masa depan..

berusaha untuk berubah dengan niat yang ikhlas dan lakukannya dengan bersungguh-sungguh..kita perlu memaksa diri untuk berubah dengan sepenuh hati..

jika diri kita tidak dipaksa seolah-olah memanjakan diri untuk berubah. Nafsu kita juga menjadi semakin degil jika tidak dipaksa..

kawal nafsu dan jangan biarkan ia mengawal diri kita..

apabila kita sudah berjaya melakukan perubahan diri, kita perlu mengulangi perubahan itu hingga ia sebati dengan diri kita..




p/s: berubahhhhhh...






Tuesday, November 01, 2011

11 Kenali penyakit melalui jari



assalammualaikum..


asas 5 jari...

jari telunjuk untuk usus....

jari tengah untuk jantung....

jari manis = imuniti

jari kelingking untuk rahim atau tulang belakang...


1. Cuba kamu tgk kat ruas jari2 kamu... ...Kalau ruas jari kehitaman tu maknanya
badan kamu ni penuh dengan racun n toksik... jadi penyakit sembelit mudah kamu hadapi la...

2. kalau kita sebagai seorang wanita, cara untuk tengok system
dalaman perempuan kita pulak adalah dengan melihat pada jari kelingking
kita...
.
kalau jari kita meruncing atau bengkok tu, maknanya haid x teratur,
keputihan, senggugut, n berkemungkinan rahim kita jatuh...


3. Kalau tapak tangan berbintik pulak maknanya masalah angin...
siapa yang suka marah2 tu, cuba cek tapak tangan tu... berbintik kot... bab tu suka naik angin n marah2... hehhehe....


4. kalau tangan kamu kerap basah n lembap, maknanya sel sel kanser mudah serang badan kamu.. huhu

5. tengok kuku masing masing..... ada x bentuk bulan sabit yang kaler putih tu?? ada?? kalau ada maknanya hormon kamu x seimbang... huaaaaaaaaaaa... aku la tu... hukhuk....
tapi kalau bulan sabit putih tu just ada kat ibu jari, kamu orang yang sihat....
insyaallah....


jaga kesihatan baik baik k semorang...

assalammualaikum....



p/s : lapar!!!










Tuesday, October 25, 2011

17 tips mencuci hati



1. Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo'a turut katakan "Ya,Allah jadikan hatiku bersih"

2. Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur - Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.

3. Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.

4. Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang- kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X.

5. Bermaaf-maafan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf perlu sebutkan.

6. Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah "Aku sebenarnya.. ....(perkara yang elok-elok belaka)

7. Program minda/cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati "Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya - CUBALAH!!).

8. Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.

9. Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila- bila masa).

10. Kekalkan wuduk.

11. Bersedekah.

12. Belanja orang makan.

13. Jaga makanan - jangan makan makanan yang subhat.

14. Berkawan dengan ulama.

15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi) .

16. Pesan pada orang, jadi baik.

17. Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut...) , jangan dengar orang mengumpat.



credit to : Datuk Dr Haji Fadzilah Kamsah



Monday, October 24, 2011

4 Surah Al-Ikhlas



Qul Huwallahu Ahad. Allahhus Somad. Lamyalid walam yuulad. Walam yakullahu kufuwan ahad.

Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya: Siapakah antara kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangka masa dua-tiga minit? Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untuk mengkhatam Qur'an dalam begitu cepat.

Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul.

Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan

membaca 10 jus kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jus Al-Quran.



baca ayat sependek ni dapat ganjaran yang banyak kan??
subhanallah...

meh amalkan baca surah ni dalam kegiatan harian k...

Ketika Memulakan Kerja

Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing kepanasan.

Sebelum Masuk Ke Rumah

Sebelum anda masuk rumah, bacalah surah Al-Ikhlas (sebanyak 3 kali. Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah. Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut.


Ketika Sakit

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud: Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).



P/S : suka baca surah ni... senang faham... orang cakap, kalau kita faham suatu surah tu, senang kusyuk solat kan??






Friday, October 21, 2011

21 JOM SHOPPING!!!!




hey hey hey hey.......
jom shopping!!!

tengok ni tengok ni....
comel kan MEREKA????





comel kaaaannn???
hishhh....
meh beli kat



banyak lagi yang cantik and comel comel...
aku suka tengok....
errr ya.. tengok...
TENGOK saja yang aku mampu setakat ni...
kena kumpul duit banyak lagi untuk beli...


so, happy SHOPPING girls (boys beli kan girl kamu la k... GOMEN NASAI)


P/S : xda bayaran dari pihak MOVF tuk aku k.... aku ikhlas promote... hahaha... bajet femes la kunun blog ko kan ufaa.... =.=!!!

kbai~












Thursday, October 13, 2011

11 Tips Untuk Mengecilkan Perut Buncit (self-hypnosis)


1. Bangun pagi-pagi

2. Berdiri tegak....tundukkan kepala, tatapan mata ke perut

3. Bongkok kan badan

4. Buka baju

5. Lalu tampar perut byk kali, sambil mengucapkan :"Bikin Malu.. Bikin Malu..Bikin Malu...!!








selamat mencuba...

assalammualaikum....







Monday, October 10, 2011

27 TIPS PERKAHWINAN





assalammualaikum....
ok...bukan aku yang bagi tips k... ni aku amik bulat bulat dari incik SYAHIRUL

so, siapa siapa yang mahu kawin tu, meh tengok tips yang patut di ambil.. 

 1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah.

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoakan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana mengsia-siakan doa mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

7. KETIKA RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya jesteru semakin erat berpegang tangan.

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10. KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11 .KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita.

12. KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggungjawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.

13. KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.



 p/s : best x kawin??




Friday, August 26, 2011

4 5 perkara yang akan di rindu (Ramadhan) dan di nanti (Aidilfitri)



assalammualaikum semorang...
sehat hari ni??
ada makan x sahur tadi??
alhamdulillah, da masuk 26 hari kita berpuasa kan..
masih lagi di beri peluang....



 since raya bakal tiba and aku pun akan balik kampung hari ni and menyebabkan aku x dapat update blog, adalah dengan ini, aku ingin list kan perkara perkara yang akan di rindu dan nantikan... hehehe....


PERKARA YANG AKAN DI RINDU 

1. Sahur
2. Berbuka dan makan berjemaah...
3. Terawih
4. Malam Lailatul Qadar
5. Bazar Ramadhan


PERKARA YANG DI NANTI

1. DUIT RAYAAAAAAAAAAA
2. RENDAAAAAAANNNNGGGG dan makanan yang lain lain tu
3. melawat saudara mara
4. baju rayaaaaaa
5. tengok TV


ok habis... aku list ja la... xyah hurai panjang lebar... kamu tahu kenapa kita akan rindu and nantikan perkara perkara tu kan... heheheh

assalammualaikum...


P/S : 10 tahun lalu merupakan hari yang sangat berbahagia bila dapat DUIT RAYA yang banyaaaaakkkkk!!!! (penambahan huruf menunjukkan keEXCITEDan aku)
ada sesiapa mahu bagi aku DUIT RAYA x??? hahaha






Monday, August 15, 2011

38 pentingnya popup comment

assalammualaikum....






click to enlarge



ok... ini bukan Wordless Wednesday k....
hehehehe...

seperti yang anda anda semua nampak kat atas tu, 2 orang budak wangi (busuk lah~ hahaha) ni suh budak wangi sangat sangat (apadahal perasan jap kan) tukar ke popup comment...
and yah... sekarang da tukar... kamu kamu semua rajin rajin la komen k??
sayang semorang sangat sangat... :P


owh ya... why aku tukar dari popup comment g embedded below post, sebab kan aku da edit blog ni ada button reply to comment.... but, mostly aku ja yang guna button tu sebenarnya... TT_____TT
kamu x pun kan??? hahha... kesian.... :P

itu first reason la.... second, aku just mao naikkan stat tuk post post yang aku wat tu.... but never mind.... x penting pun tu sebenarnya... hehehe....

since line tenet kat umah ni pun lembs gak, so memang dengan senang hati ku tukar kembali ke popup...
thank you yang tegur...

domo arigato gozaimasu minna san...

 okay... mao tido jap sebelum bersahur....

assalammualaikum semorang....


p/s : ahhh!!! tido la engkau ufaa... ps ps... ingat ni ps 3 ka hapa.... * hahahaha.. marah diri sendiri* TT_____TT






Friday, August 12, 2011

11 Best sangat ke twitter???




assalammualaikum semorang... hehehe....
da bukak puasa???
makan banyak x???
da semayang???
g semayang terawih x tadi???

tadi aku makan laksa....
gila banyak aku makan...
sepinggan tu penuh....
tapi tu la.. nafsu lebih sangat... x habis pun...
TT_______________TT



sekarang ni aku da jarang berblogging....
xda idea da... otak da mula tepu... hehehe....
tapi tetap online gak ar...
online kat twitter.... hehehehe



twitter ni best sangat ke??
emmm bagi aku, yah.... best... leh hilangkan rasa boring kat twitter..
leh retweet orang punya twet yang berinfomasi or menarik...
leh favorite twet yang kamu mahu baca hari hari...
leh reply tweet orang dengan sesuka hati...
macam macam lagi lah....

twitter ni x buang masa ke??
emmm... facebooking pun buang masa gak...
so, xleh mao cakap ar kan...


twitter ni best ke?? facebook best lagi kot??
erk...facebook da boring da bagi aku..
ok, beza twitter n facebook, kat twitter, mao post apa pun post la... xda orang marah...
kat facebook?? update status 4 5 kali sejam, mao menyampah orang lain tengok....
hehehehe...

argh... x kisah ar kamu mao cakap apa.. hehehe...
bagi aku, kalau x blogging, aku merepek kat twitter...
kalau mao follow, click ar burung pink tu...
xpun click button kat bawah header tu..
hehehe...

okay lah...
assalammualaikum kamu kamu semua....
take care....
see you next post....

p/s : jangan mao ber ps ps sangat la ufaa... TT_____TT



16 Semua yang tutup aurat, confirm masuk syurga ke??



cantik x saya?? pakai eye shadow lagi tauuuu


assalammualaikum semua....
sihat?? saya x sihat... (macam ada orang tanya kau) uhuk...
yang x sihat tu, macam biasa makan ubat bila da berbuka nanti k??


kamu pernah x bagi ceramah kat orang lain even orang tu melawan kamu tetap terus bceramah??
huish... kalau aku, xpasti lah boleh x berceramah macam yang girl ni wat... sampai terdiam orang tu...
mao tengok???

click untuk tumbesaran



da baca kan?? hebat kan dia???
tapi tu la... xtau nama dia siapa... banyak sgt liquid paper... hahaha...
dapat kat incik google...

aku bukan la orang yang suka jaga tepi kain orang.. kalau boleh memang x amik kisah pun dia mao pakai tudung or x... tapi pas dia cakap, dakwah itu tuntutan, tersentap gak kejap...
sampai bila mao tunggu kita ni perfect and baik luar dalam baru nak berdakwah kan???
aku pun bukan nya tutup aurat sepenuhnya...
paling susah sekali, pakai stokin...
aurat kaki..
sedangkan aurat perempuan hanya leh nampakkan muka n tapak tangan sahaja..
huhu..
akan di perbaiki...
insyaallah...

sama sama la kita perbaiki diri...
xpayah fikir orang ni masuk syurga orang tu masuk neraka...
kita sendiri belum tentu dapat masuk syurga...
Allah saja yang tahu kan... :)

apa apa pun,
salute ngan dia ni.... hope orang tu dapat la hidayah dari Allah....

amin...


assalammualaikum




p/s : baru pas wat milo tuk shasha.... huhuhu.. dugaan!!!




Monday, August 08, 2011

38 ikhlaskah laungan azan seseorang itu??




subhannallah



assalammualaikum semuaaaa... :)

sihatkah anda semua sekarang ini??
ehehe... harap sihat la k....
kalau sakit makan ubat, lepas bukak puasa nanti...
faham itu???

owh ya... mesti semua oang pernah dengar azan kan??
lagi lagi kita yang ada kat Malaysia ni....
even non-muslim pun pernah dengar azan...

pernah sekali aku dengar (kat kampung) suara orang yang laungkan azan tu, Ya Allah, sedapnyaaaaaa (ok, aku bukan makan sekarang ni)....
merdu sangat sangat suara dia...
memang calon yang sesuai lah di jadikan husband...
heehehehe... kesitu pulak engkau ufaa....

perasaan ku ini sangat curious, siapakah orang itu....
tapi apakan daya...
tidak berjaya untuk menemui orang itu...
sobs sobs...

aku ingat lagi, dulu abang aku (ajar kami mengaji) pernah cakap, azan dari suara orang yang ikhlas melaungkannya, akan terpantul suara tu seperti cahaya ke angkasa...
 abang aku cakap lagi, ada sorang pengkaji angkasa yang sedang leka mengkaji angkasa ituuuu ternampak satu cahaya dari bumi...
so dia pun kaji la dari mana cahaya tu...
and dia dapat tau cahaya tu datang bila ada sorang ni laungkan azan...
dia pun tertarik and mendalami Islam dengan lebih lanjut lagi..
terbuka lah hati dia tuk masuk Islam...

alhamdulillah...

itu abang aku cerita lah... mustahil dia mao tipu kami kan.. Allahualam...


 aku pasti ramai yang ikhlas laungkan azan tu and bukan untuk menunjuk nunjuk suara dia yang lunak merdu enak berkrim di sukai ramai kan??
insyaAllah... Allah saja yang tahu semua tu... 

 mudah mudahan apa yang kita buat semua sebab Allah...bukan sebab kita mao dapat apa apa ganjaran... 
(uhukkkk! terasa lak.. dulu time kecik aku puasa sebab mao dapat wit raya... heeeee) 



k la... assalammualaikum kamu kamu semua...


P/S : aku selalu wat p/s ni tanpa motif and kena mengena ngan post... apa jadah~


Tuesday, August 02, 2011

31 Benda yang menakutkan bila menjelang Ramadhan




assalammualaikum...
perghhh... tajuk menakutkan kamu kamu semua x???
 boohohoooooo.... takut la puhlishhh....

meh meh aku mao bagi tengok picture yang menakutkan tu k....
bersedia???
ok tengok....
|
|
|
|
|
|
v

ayam percik

jus tembikai

aiskrim

choki choki




and yang paling menakutkan adalah.......



air sejuk



 

huaaaa.... sangat menakutkan kan kamuuu????
 







 assalammualaikum



p/s: tadi berbuka ngan sup ayam, ikan n sayor... and yang paling penting air sejuk and air bandung....
kamu lak bukak puasa apa hari ni??? :D












Monday, August 01, 2011

28 Ramadhan Kareem










1st day puasa, memang memenatkan sikit kan... lagi lagi hari isnin..
hari pertama kerja, sekolah....
pastu hari pertama bulan ogos lak tu...
selamat datang ogos... :))

hari ni agak agak kamu kamu semua bukak puasa ngan apa???
semalam g terawih x???
ada sahur x hari ni???
heheheh....

apa apa pun, mesti kena kuat k....
jangan g dapur sebelum maghrib..
kang x tahan, g lak bukak peti ais amik air sejuk...
eerrrr.... kenapa tetiba aku haus ni...
astaghafirullah.... :D

meh tengok jadual waktu berbuka seluruh Malaysia kat SINI 


xmao tengok yang tu pun okay... tengok ja kat tv... sure ada...huhu...

okay la... assalammualaikum semua...
selamat berpuasa....






  

Sunday, July 31, 2011

24 Blogwalking Software

siapa mahu jimatkan masa untuk blogwalking???
siapa mahu bookmark dia xpenuh ngan blog yang selalu kamu walking walking???
siapa mahu walking walking kat blog yang rajin walking blog kamu???

haaa,,, anda datang tepat pada masanya....
mari mari....
(macam jual barang )

ni haa... ada software yang leh blogwalking... blogwalking secara halal k... bukan haram yg cam orang orang yang suka tinggalkan link kat chatbox padahal dorg x g pun kat blog kita... itu lagi sadis... hehe...


yang ini maksudku.... kamu tau x???
tau??? huhu... ok~~ 

ada x yg x tau lg...
please say yes.... huhu....


hoh... ada???
ok2.. meh download k....



just click and donlod and wallaaa,,, anda just perlu run software ni x perlu install and akan keluar la yang macam kat gambar tu....
ya ya.... dia ada banyaaaakkkkkk url... and url tu maybe kamu x kenal pun....
so, kamu kamu semua leh add or delete ja url tu k... ada kat atas tu....
lagi 1 kelebihan software ni, kamu xyah scroll pun, blog yg kamu da visit, akan di hantar ke visited blog and url blog kat bawah akan naik ke atas...

faham x ni.....??? dont give me that blur look... huhu...
apa apa hal, just download and run...
pastu explore sendiri k...
thank you bushukness bushukness sekalian....

assalammualaikum....




P/S : burung twitter terbangku da kaler pink... hawuuu.... shomel....!!! thank you incik HAZZ sebab ajar... haha
 









Saturday, July 30, 2011

10 Ramadhan sudah tiba

 


ya Allah ya tuhan ku...
sesungguhnya hanya Engkau yang mengetahui ajalku sampai bila...
aku bermohon kepada Mu ya Allah, Engkau berikanlah aku peluang untuk menjalani ibadah puasa pada tahun ini...
Sesungguhnya Engkau Maha Pengasih lagi Maha Mengetahui...
amin.....




Ya Allah... excitednya aku.... insyaallah 2 hari lagi kita da mula berpuasa....
siapa excited macam aku sila angkat tangannnnnn????

hehehehe... xsabar gilak gilak da ni...
x sabar mao terawih, beribadah, g bazaar, bukak puasa, makan kurma, sahur....
huaaaaaaaaaaa.... x sabar x sabarrrr....

*over excited*



mudah mudahan panjang umur aku tuk berpuasa tahun ni...
huhuhu...
kamu semua pun k....
amin....




assalammualaikum....




Monday, July 18, 2011

19 Berangan itu BEST




ni #WW yg ke 4 blog ni.... actually xtau mao letak gambar apa kat #WW minggu ni, so letak la gambar ni... so anggap la ni #WW04 tu sebagai hint blogpost hari ni.... hehehehe...


Aku baru perasan, sejak dua menjak tiga menjak ni, aku selalu berangan…. Hahaha.. xda keja lain kan…. Eh~ sukatilah~ hehehe….

Actually berangan ni bagus gak…. Benda ni wat kita terfikir masa hadapan…. Hahaha… eip… jangan ketawa lah!! Betul apa… contoh macam, kamu berangan :

Bila lah aku mao kawin ni… x sabarnyaaaaaaaaaaaaaa…. (so, kita terfikir mao ada family sendiri, ada tanggungjawab, ada peneman hidup… macam macam lagi la…)

Agak agak apa aku jadi bila da grad nanti haah… (macam macam lah dalam fikiran tu mao jadi apa… and yeah, mula ada kesedaran tuk capai cita cita tu, kena belajar rajin rajin.. haa kan bagus tu???)

Kalau aku kapel ngan SIWON best juga uuhh… (errr yang ini no comment.. ahahaha… saja tuk ceria kan hidupku yang boring…. Hari hari wat keja yang sama, apa salah kan berangan kapel ngan retis?? :D jeles lettew… :P )

Kalau aku kaya, aku mao ……. (haa ni pun 1 angan angan yang boleh memotivasikan diri.. ahahha…)


Macam macam lagi la aku berangan…. Eiy… kamu kamu semua pun mesti ada angan angan gak kan?? Ngaku cepat!!!! Hehehe… so, sesungguhnya berangan itu buang masa BEST.. and lagi best kalau di sertakan dengan usaha…

Tengok aku, hari hari usha SIWON kat twitter… xpernah putus asa lak tu… ahahahhaa…. bangga x bangga x??? hahaha




Assalammualaikum….




p/s : aku da semakin malas... sorry.. hehehe...





Sunday, July 10, 2011

39 Jangan mao jadi HAKIM sangat la kannnn







Assalammualaikum… sihat kamu kamu semua?? rindu budak wangi x??? hahaha…
Hari ni baru ada idea nak update blog… and seperti tajuk di atas (macam wat karangan bahasa malaysia), and lukisan ku yang cantik itu, mesti ramai da lalui keadaan ni kan???


Kita selalu judge orang based on their look, their behavior, and macam macam lagi lah…. Aku pun camtu gak… contoh cam bila aku tengok orang ni bisik bisik and ketawa ketawa ngan kawan dia, mesti terlintas di hati kecil ku ini yang dorg ni MENGUMPAT…. And macam macam lagi perception lah… sedangkan maybe dorang just berbincang or cerita benda lucu tahap maharajalawak kan???


Lain lain contoh :

  1. Orang tu x pakai tudung, mesti jahat... orang yang pakai tudung ni mesti baik.... (rambut sama hitam,tudung kaler warna warni , tapi hati lain lain tau... x sama semua tu....) 
  2. Team tu menang game, mesti main BOMOH ni!!! (ok, ini sangat outdated la kan... jangan fikir bukan bukan lah) 
  3. Laki ni rapat ngan laki tu, GAY!!! Pompuan tu rapat ngan pompuan ni, LESBI!!! (duh~ jadi aku rapat ngan kucing, aku apakah??? =.=!!!
  4. Patut la blog dia popular, orangnya hensem/cantik... (x semestinya blog dia popular sebab rupa ja.... tengok gak blogpost dia... mesti gempak kan... pembaca suka dengan apa yang dia baca, bukan rupa owner blog.... grown up a bit will ya???)
  5. From my observation, errr ...eh eh.. ko cakap melayu boleh x??? Bajet seyh ko ni... (sorry aku xpandai bahasa inggeris.... tapi apa salahnya cakap b.i kalau tujuan kita mao improve kan???)

So, readers bloggers fellas and whosoever out there, jangan la senang senang judge orang... kita ni x sempurna pun... tah tah orang yang kita judge tu lagi bagus dari kita ni... kan???

Assalammualaikum..  




p/s : aku PENAT!!! 

Thursday, July 07, 2011

52 Sugar Glider




semalam da tunjuk gambar sugar glider tu kan...
hari ni wat entry sal dia lak....
its sugar glider k... bukan sugar daddy or tikus or cicak atau apa2 lagi nama yang tidak berkaitan dengan menatang ni.. hehe...

ramai da bela SuGi ni.... tengok kecomelan SuGi ni mesti ramai yang mao bela kan?? comel kan dia??? hehehe...
badan dia yang lembut, mata dia yang besar tu lagi wat dia super comel.. hahaha
kamu tahu x, sugar glider ni sejenis ZIRAFAH??? x pecaya kan??? yahhhh.. aku tipu...
 

actually sugar glider ni sejenis kangaroo..... =.=!! betol la.. aku x tipu pun.... tolong la pecaya...
SuGi betina ada kantung cam kangaroo kat depan sama macam kangaroo... hehe...

tapi tu la... harga menatang ni bukan murah.... badan ja kecik... hehehehe... harga SuGi ni RM280... kalau tmasuk dengan eksesori SuGi ni kandang dia lagi, makanan dia gak, hampir RM1000 gak ar....  homai.... bagus aku beli laptop lagi 1 cmtu... huhu...

makanan

pouch

sangkar



huaaaa..... mahal mahal camni, ramai gak yang suka bela.... comel kan.... huaaa... aku pun mahuuuuuu....


so, kamu kamu yang mao bela SuGi ni, sila la... jaga baik2 ni... dia ni suka tido time siang, malam bjaga.. pastu wat bunyi bising lak tu... hehehe.. tapi tetap, dia COMEL!!!

assalammualaikum... 



owh ya... hari ni my bestie a.k.a cuzzy birthday....
yeah...happy 22nd birthday AZIE....
May Allah bless you... :)


kamu kamu semua leh wish her birthday x??? hehehe...

ok bai... n.n






Sunday, July 03, 2011

49 Kawan,Pengyou,Tomodachi,Friends

disebut dalam bahasa apa pun, maksud dia tetap sama...


assalammualaikum... errrr... jangan gelak kuat sangat la kan nampak lukisan yang cantik ni....

ekhemm... berbalik kepada tajuk... aku da hidup kat dunia ni lama da... ada la dalam 20lebih tahun... haha...
aku da jumpa macam2 jenis orang... dapat ramai kawan... even ada kawan yang x pernah jumpa da sekarang, x pernah bertegur da sekarang, x pernah amik tahu sal dorang da sekarang, and macam2 lagi la...

first sekali aku dapat kawan (bukan sedara mara aku la kannnn) kat kindergarten... emm emm.... ramai kawan time tu.. best woohh... xpernah aku rasa sebest itu bila aku boleh membuli dorang.. ehehehe....
eh eh!! pecaya k... aku dulu budak yang sangat active... sampai budak laki pun aku tumbuk... pehhh.. gila kuat aku dulu....

ingat lagi, time aku darjah 1, aku pernah wat hidung budak laki tu berdarah... huh! sapa suh dia kacau aku yang tengah kusyuk belajar (ok aku tipu, kusyuk main ngan kawan aku) .... haa kan da kena... pastu, dia g report kat cikgu... hokolooohhh.. main report2 lak.... (dalam hati takut gak cikgu datang denda) .... tapi cikgu x amik kesah sangat pun... (maybe sebab dengar nama aku??? hahahah) ...

aku da jumpa macam2 jenis kawan....
  • kawan yang BFF betoooollll la.... yang sanggup wat apa ja tuk aku...cheh... mcm aku special sgt kan...
  • kawan yang suka cakap belakang... depan baik, belakang?? macam lakhanat!!
  • kawan yang kawan camtu ja la.. orang tegur, dia tegur... orang x tegur, dia pun x tegur gak...
  • kawan yang lupa kawan...
macam2 lagi la.... kalau aku senaraikan nama kawan2 aku time kindergarten sampai aku da masuk U ni, gila penuh la page ni ngan nama orang... (actually aku x berapa ingat nama2 dorang... nama BFF tau ar... ehehehe)

hey, guys... thanks sebab sudi jadi kawan aku... thank you sangat sangat... x kisah ar kamu kawan dunia sebenar or kat dunia maya ni jak.... sangat terharu ada kawan kawan macam kamu.. hope kamu masih ingat aku??? hehehe... 






owh ya, siapa yang cakap blogging ni orang yang xda life, orang yang xda kawan tuk bercakap tu SANGAT LOSER k.... siapa cakap blogging xda kawan, pendiam semua semua tu??  blogging pun boleh make friend la... ramai da aku kenal ngan blogger k.... dorang OHSEM!!! cakap tu pandang pandang sikit... eheheh...





 assalammualaikum...




P/S : aku benci bila aku menyapu, habuk masih ada... gahhhh! aku penat menyapu tahuuuuu!!!  






Friday, June 24, 2011

4 Kelebihan Ayat Kursi


Allah, tidak ada yang benar disembah hanya Dia yang Hidup dan Maha Kaya, tidak pernah ditimpa mengantuk dan tidak pernah tidur, bagi Nya sesuatu yang ada di langit dan di bumi, tidak ada yag boleh memberi syafaat kecuali denga izin Nya. Ia maha mengetahui segala apa yang terjadi di hadapan mereka dan dibelakang mereka. Tidaklah mereka meliputi ilmunya sedikit jua kecuali yang dikehendakki Nya. Lebih luas kerusinya dari langit dan bumi. Tidak susah bagi Nya memelihara keduanya. Ia maha Tinggi dan maha Besar.



Dari Anas bin Malik r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda : Apabila seseorang dari umatku membaca Ayat Kursi 12 kali, kemudian dia berwuduk dan mengerjakan solat subuh, nescaya Allah akan menjaganya dari kejahatan syaitan dan darjatnya sama dengan orang yang membaca seluruh al-Quran sebanyak 3 kali, dan pada hari kiamat ia akan diberi mahkota dari cahaya yang menyinari semua penghuni dunia.

Berkata Anas bin Malik, Ya Rasulullah, apakah hendak dibaca setiap hari?
Sabda Rasulullah SAW : Tidak, cukuplah membacanya pada setiap hari Jumaat.


_______________________________________

Subhanallah... Bayangkan, dengan baca ayat kursi sebanyak 12 kali sama kebaikannya dengan orang yang baca seluruh al-Quran sebanyak 3 kali... Mesti kamu kamu semua da hafal ayat kursi ni kan?? ayat kursi ni lagi pendek banding dengan seluruh al-Quran kan??? Tapi manfaat dia banyyaaaaaaakkkk wooh....


So, apa lagi... xpayah baca setiap hari, setiap hari jumaat pun da cukup... Insyaallah kita akan dapat manfaat dari Nya... Amin....

sekian dulu tazkirah jumaat dari aku.... :D


Assalammualaikum....









Tuesday, June 21, 2011

34 Tips untuk tarik minat readers




Assalammualaikum.... Hari ni rasa macam mao bagi tips sikit kat newbie... Boleh kan???
Kalau x boleh, errr baca ja la.... Dah terlanjur PUBLISH kan post ni... hehehe...

so, straight to the point... aku akan listkan x banyak x sikit tips tuk kamu...
ni semua berdasarkan pengalaman aku sendiri lah... aku pun readers gak kan...




1. Blog x BERAT

eip... wat apa g timbang blog tuuu... bukan camtu la.... blog yang x berat ni, blog tu x susah di bukak... bayangkan, aku punya line tenet yang lembab macam ciput, mao bukak blog yang penuh dengan glitter, penuh dengan gambar, siap ada lagu yang MENUSUK gegendang telinga, memang kena tunggu setengah jam gak kot baru dapat bukak sepenuhnya... itu belum lagi g comment post kamu... memang menguji kesabaran gak la kan.... 

so, pastikan blog kamu RINGAN sikit k??? thank you... :)



2. Blog post, AWESOME!

aku x kisah sebenarnya blog yang terlalu personal ala2 #adindaevans tu.. hehehe... tapi kalau aku tengok kat dashboard and nampak post yang agak peribadi, memang akan scroll and wat2 x nampak la post tu... hehehe... So, you better post something fascinating k....


3. Jadi blogger yang BERBUDI BAHASA

kalau hampir semua dalam post kamu tu mencarut x habis2, jangan harap la kan aku mao g blog tu untuk kedua kalinya... kami xmao la belajar bahasa bahasa yang tidak sopan tu... tidak menarik langsung... hehehehe



4. FIRST IMPRESSION kena baik

yep... kena baik... x boleh jahat jahat... tamao tamao.... hehehehe... eh! lari tajuk sudah..... actually aku bercakap pasal blog itu sendiri... readers suka dengan apa yang dia tengok... bukan sekadar apa yang dia baca... maksudnya, blog tu bagi lah kemas sikit... jangan serabut sangat... bagi kemas kemas... faham x??? hehehe... blog yang kemas and menarik akan bagi first impression kat reader or to be exact, visitors... bila da tengok blog tu kemas, menarik, kacak bergaya, maybe akan wat diorg MELEKAT kat blog kamu tu... kan best tu.... hehehe


5. wat la CONTEST kat blog kamu

selain dapat ramai visitors, contest ni gak dapat tambah followers kamu.... wat la apa-apa jenis contest... yang penting contest tu memang akan menarik la... kalau wat contest TEKA BERAPA BULU AYAM YANG ADA KAT GAMBAR NI memang contest mintak pelempang la kan... =.=



emmm tu ja la tips yang aku rasa menarik... banyak lagi sebenarnya tips tips yang leh tarik minat pembaca ni... tapi aku da penat menaip... acane??? terima ja la hakikat tu kan.... hehehe... insyaallah nanti aku bagi tips yang lain lak k... x pun, kamu ja la yang bagi tips tuk aku and yang lain lain.. amacam????

ok la.... jumpa lagi... ASSALAMMUALAIKUM readers kesayang hamba...







Originally created by CIK WANGI