budak budak wangi

Thursday, April 26, 2012

35 Migraine itu apa???



assalammualaikum bloggers...

kamu pernah x kena migraine? teruk x? tau x apa penyebab migraine ni? tau x cemana mau mngurangkan migraine ni?? kalau aku bagitau, kamu baca x?? hihi...

kalau kamu kenal aku, aku memang seorang yang kerap kena migraine..kalau kena memang x boleh wat apa2 aktiviti la... terbatas la...
dalam entry ni, aku bagitau la kat kamu kamu yang ada menghidap penyakit ni seba sedikit tentang migraine ni k...hehehe...


ok, firstly, APA ITU MIGRAINE??

migrain tu sakit kepala yang menyakitkan dan berdenyut-denyut...
(pernah rasa??)

ia berlaku antara 4-72 jam(tanpa makan apa-apa ubat)....lama kan?? yang ni memang tahap teruk sangat sangat la tu.. tapi migraine xlah mberi kesan jangka panjang yang serius...means, xla sampai berminggu-minggu berbulan-bulan...


gambar orang botak ni tunjuk jenis-jenis sakit kepala...
migraine yang kaler purple tu...

aku memang kena kat ctu la slalu... bahagian mata sebelah kanan, n berdenyut2 kat otak kanan....


tanda-tanda migraine

kepala berdenyut-denyut

mata xboleh buka luas-luas

cahaya, pergerakan, bunyi bising, bau busuk wat kepala makin berdenyut-denyut hingga kamu rasa macam mau hentak-hentak kepala kat dinding...

nampak bintik-bintik, gelombang cahaya (ini dipanggik aura) atau pancaran cahaya di depan mata kamu..

haaa....kamu sah menghidap MIGRAINE~


makanan pencetus migraine



COKLAT (faveret ku...sobs~)

kekacang

cheese

makanan yang ada MSG

kamu kurangkan la makan benda-benda ni kalau xmau kena migraine...



tips handle migraine ni

kalau bagi aku la kan,,,,

tutup kepala ngan kain so xkena sejuk...pastu kalau boleh baring ja...tutup mata tu jangan bagi kena cahaya terang..

jangan rehat kat tempat yang bising kalau kena migraine ni...makin bertambah berdenyut la kepala kamu tu nanti...kalau orang tu wat bising, suru dia diam...kalau dia xmau diam, BALING DIA NGAN HP, LAPTOP ATAU APA SAJA YANG LEH WAT DIA PENGSAN DAN SEKALIGUS WAT DIA X WAT BISING LAGI!!

mandi, basahkan kepala..

sujud...sujud memang kurangkan rasa sakit tu...jadi, rajin2 sembahyang... 

urut bahagian atas mata...sampai rasa lega...

traditional way yang boleh wat hilangkan rasa sakit kepala, tarik rambut sampai berbunyi...tapi jangan amalkan...leh menyebabkan rabun....



itu ja la...aku memang wat camni kalau aku migraine...n kalau xda ubat...kalau ada ubat memang cepat la sikit hilang tu sakit...

semoga ini membantu....


assalammualaikum




p/s : aku tengah migraine ni...tapi tetap wat blogpost gak...huhu








35 pengomen yang wangi:

Fadzmie Mohamad said...

Saya belum pernah kena migraine ni. Memang nda paya ubat ka migraine ni? Hmm.

Semoga cepat hilang tu migraine ah. ;)

kaizen said...

dah try jerslin oil??

Diary oF Mine said...

fadzmie,, harap2 la.. :P tq~

kaizen,,blm pernah lg...hehe

Radsmil said...

aq pn kerap migrain nie... hu3..:(

Anne Nurain said...

gigihnya dia update wlu pun migrain..hehe.. aku baru jak migrain smalam.. dr pagi smpai la tgh mlm,tdur jak keja ku.. hehehe..
nnt mo jaga pemakann la.. sblum ni bedal jak apa2 yg bole d mkn.. hehe..

saveqmm said...

belum pernah kena...terok dari sakit gigi ka...haha..ndak sanggup~~~~

Bobo said...

baling laptop? hahaha biar betik hehe

hazz death said...

huhu.. dlu kdg2 dlm msa bbrapa bulan sekali msti migrain.. tp syukur la x slalu.. huhu.. tlg jumpa doktor n mnta ubat k?.. huhu

Fendy said...

saya juga migrain yg kuat..sampai time exam migrain..then result jatuh...sedih3...tp ad hikmah..

shark said...

alhamdulilah stakat ni xdek lg migrain..
harap2 dijauhkn ler..
katanyer mmg sakit bila kene.

mirmashi94 said...

belum pernah lagi kena migrain . phewww~ tapi selalu dengar org kata migraine sangatt sakit . hew hew

Ali said...

kalau nak hilang migraine cara islam senang je.
bagun subuh, pastu sujud terakhir tu kasi lama skit. 1 minit ke. tu pon boleh...

Sudi komen di blog i tak ?? entri lama2 sekali.
Klik sini slow2

echaRierie said...

ya..sis ada jgk migrain tp kdg2 ja la..
huhu..

Nurrul Hazieqah ツ said...

buat masa sekarang nie Nurrul alhamdulillah tak kena migrain..

*tapi coklat pun tersenarai sekali ? (my favourite ! sobsob *

Nurrul Hazieqah ツ said...

buat masa sekarang nie Nurrul alhamdulillah tak kena migrain..

*tapi coklat pun tersenarai sekali ? (my favourite ! sobsob *

Farah said...

Banyak cara boleh kit amik utk kurangkan migrain...antara alternatif ny ada sini

http://rahsiabeautiful.blogspot.com/2011/05/migrain-sembuh.html

Cik Wani said...

wani selalu juga kena migrain..mmg seksa :(

Anonymous said...

tak ada myblue ker?hehehe,,*just kidding*

meow mafunimu said...

SALAM...juz nk kongsi..sy pon pengidap migrain...bru2 ni mse pg jumpa doctor,dia suggest,try la minum kopi or nescafe masa rasa nk migrain..sbb bila migrain,salur darah tersumbat.. caffeine membantu membuka saluran darah tu balik..dlm ubt migrain pon ada kandungan caffeine... try la...since saya try ni,alhamdullillah,migrain da jarang kena...

fieyza said...

bru ja kna migrain bbrpa hri lps..sblm ni x penah kisah pn apa tu migrain.x pnah ambil tau lgsung..dh kena padan muka..huhu..g klinik dr. bg ubat thn sakit bru ok..

Ckin Kembaq said...

kalu mudah kena migrain, jaga pemakanan naa.makan buah setiap hari..buah yg ada vitamin maybe.. ^_^

p/s : kesian gak tgk org kna migrain,...teruk..huhu

Ckin Kembaq said...

kalu mudah kena migrain, jaga pemakanan naa.makan buah setiap hari..buah yg ada vitamin maybe.. ^_^

p/s : kesian gak tgk org kna migrain,...teruk..huhu

Liza Razak said...

Alhamdulillah..nasib baik tak pernah kena migrain lagi :) mesti seksa kan kalau kena migrain ni

ROJAK said...

sesungguhnya migrane itu menyakitkan..jangan kurang air dalam badan tu

♥ Nana BamBam ♥ said...

rase2nhye pernah kene kot..x ingat la
kadang kat mata kiri denyut2..kat belakang kepala..bila dah tension mg rasa pening..

ROJAK said...

jangan bloggernya lak yang migrain dah lama x update blog ni

outbound malang said...

kunjungan gan .,.
saat kau kehilangan arah ingatlah masih ada yang menolong mu
dan tetap berdoa mengharap untuk menemukan jalanmu.,.
di tunggu kunjungan balik.na gan.,.

Mohd Billy said...

satu perkongsian yang baik :)

Anonymous said...

tanda2x tu mnunjukkan yg sye kne migrain tp dh hmpir 2bulan sye kne migrain..akan ilg bile sye mkn ubt..tp an skit bile ubt abis...serius...kdg2x give up taw...huh..

Farrah Baiyne said...

biasanya migraine ni disebabkan high toxin dlm badan dan juga sistem penghadaman tak elok... cuba detox. Sy ada share tips nak detox kat facebook saya www.facebook.com/eskayvieputrajaya

Akira Mirai said...

admin nak tanya makanan yang mengandungi MSG tu contoh die ape ek?

Anonymous said...

btol ke...k Ill try...thank u :)

Anonymous said...

Assalamualaikum wbt. Saya dah lama jugak menghidap migrain ni.dan jgk ada mslh gastrik.. Mmg kpla sakit sgt2 sampai x blh tidur.. Daging jugak blh buat sakit kpla sangt2..so, kurangkn mkn daging..he3.Lebih2 lg serangn pd bulan Ramadhan.kena bsabar dn ikhlas.. Kdg2 asa loya tekak.. Smua tu buat kita sabar dlm mghadapi ujianNya kn..sy salu kata pd diri "Ujian ku ini tdk lah berat mana bbanding dgn ujian org lain". Anyway,mudahan tuan punya blogger ini sihat walafiat salu. Amin. InsyaAllah. :-)

Eida Ruzaidah Rahman said...

Assalammualaikum... singgah tgk blog...set vitamin shaklee membantu melegakan sakit migrain... jumpa lgi...

Originally created by CIK WANGI