budak budak wangi

Sunday, September 07, 2014

4 Always Start From Something Tiny



Assalammualaikum.

Aku kadang kadang pelik dengan diri sendiri. Kalau da rajin update blog tu, apa yang jadi hari ni terus nak dijadikan blogpost. 

Okayyyyy, so as human being, selalu lupa dan lalai. perlu selalu diingatkan.
Merasa diri tu serba kekurangan padahal ada lagi yang tidak bernasib baik.
Tidak bersyukur dengan apa yang ada padahal ada orang yang tidak dapat apa yang kita ada.

Weiiiii. serius juaaaaaaak. 
Ini bukan BELOGSERIUS. jangan salah faham.
Cik Wangi nak serius? kah! no way. hihihi

Tak salah meluahkan isi hati di blog. Kan blog ni medium untuk meluahkan perasaan. (well for me statement tu separuh betul separuh lagi salah).
Dalam dunia sekarang ni, banyak hati kita kena jaga. Kalau benci kat seseorang tu janganlah tulis kat blog. Kalau ada, terus delete. Jangan jadikan blog ni satu medium untuk cari dosa. Dah lah kadang kadang bila upload gambar selfie di INSTAGRAM ter-riak dan ter-bongkak (sedar atau tidak). Lagi nak cari dosa secara terang-terangan.

Kadang-kadang tertanya-tanya juga, pernah tak korang terfikir untuk bantu orang yang memerlukan?
Ok simple thing lah kan, pernah tak korang rasa nak kutip sampah walau kecil mana pun untuk bantu acik cleaner dan memudahkan kerja mereka?
Cemana korang nak contribute to the society?

So, let me ask, How much time do you spend on Facebook, Twitter, Instagram, etc, everyday?
Update status, upload gambar. setiap sejam update, paling teruk tiap 5 minit update.
Dont you have enough of your life that you have to check other people's lives everyday? Life is not all about you, kau, and kamu. Its about helping people who needed and make the world a better place to live. Kalau kita mati hari ni, aren't you ashamed to meet Allah? You're full of yourselves, tak tolong orang, pentingkan diri sendiri. Berani sangat jumpa Allah with that attitude?

I always remember to this "Always start from something tiny".
contoh, kutip sampah, tutup suis yang tidak ditutup, kalau nampak orang tua angkat barang berat-berat tolong angkat. tak payah keluar sesen pun duit kita. Just luang masa berSOCIAL NETWORK untuk orang yang memerlukan bantuan. Kalau ada usaha lebih sikit, try buat kerja volunteer. Kan?

Tapi dah buat kerja volunteer tu, kurangkanlah share gambar dengan caption yang boleh menimbulkan riak. hahaha! Nanti sia-sia pahala.

Well anyway, sorry lah banyak membebel di blog. Blog ja lah medium untuk aku membebel. FB, Twitter, IG memang JARANG (mungkin suda boleh delete acc) update. kah kah kah.

Thank you dear reader. 


4 pengomen yang wangi:

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Sebagai seorang pengomen yang wangi, saya cuma nak katakan bahawa entry ini salah satu nasihat yang bagus buat peringatan. Riak itu perkara bermasalah dan tanda2 hati sakit.

Bagus juga untuk kita update apa-apa yang berlaku di sekeliling kerana ia lebih bersifat natural dan lebih mudah sampai ke hati pembaca.

puteri kasih said...

puteri pun paling aktif kat blog je...sebab blog leh update panjang-panjang...nak luahkan apa senang nak terangkan..hehehe

Azraa Lyana said...

sy pun selalu guna blog tuk luahkan apa2, sebab boleh naip panjang2.huhu

Kesuma Angsana said...

Salam jumaat yer ! info menarik tq share sekali yer

Originally created by CIK WANGI