budak budak wangi

Tuesday, June 21, 2011

34 Tips untuk tarik minat readers




Assalammualaikum.... Hari ni rasa macam mao bagi tips sikit kat newbie... Boleh kan???
Kalau x boleh, errr baca ja la.... Dah terlanjur PUBLISH kan post ni... hehehe...

so, straight to the point... aku akan listkan x banyak x sikit tips tuk kamu...
ni semua berdasarkan pengalaman aku sendiri lah... aku pun readers gak kan...




1. Blog x BERAT

eip... wat apa g timbang blog tuuu... bukan camtu la.... blog yang x berat ni, blog tu x susah di bukak... bayangkan, aku punya line tenet yang lembab macam ciput, mao bukak blog yang penuh dengan glitter, penuh dengan gambar, siap ada lagu yang MENUSUK gegendang telinga, memang kena tunggu setengah jam gak kot baru dapat bukak sepenuhnya... itu belum lagi g comment post kamu... memang menguji kesabaran gak la kan.... 

so, pastikan blog kamu RINGAN sikit k??? thank you... :)



2. Blog post, AWESOME!

aku x kisah sebenarnya blog yang terlalu personal ala2 #adindaevans tu.. hehehe... tapi kalau aku tengok kat dashboard and nampak post yang agak peribadi, memang akan scroll and wat2 x nampak la post tu... hehehe... So, you better post something fascinating k....


3. Jadi blogger yang BERBUDI BAHASA

kalau hampir semua dalam post kamu tu mencarut x habis2, jangan harap la kan aku mao g blog tu untuk kedua kalinya... kami xmao la belajar bahasa bahasa yang tidak sopan tu... tidak menarik langsung... hehehehe



4. FIRST IMPRESSION kena baik

yep... kena baik... x boleh jahat jahat... tamao tamao.... hehehehe... eh! lari tajuk sudah..... actually aku bercakap pasal blog itu sendiri... readers suka dengan apa yang dia tengok... bukan sekadar apa yang dia baca... maksudnya, blog tu bagi lah kemas sikit... jangan serabut sangat... bagi kemas kemas... faham x??? hehehe... blog yang kemas and menarik akan bagi first impression kat reader or to be exact, visitors... bila da tengok blog tu kemas, menarik, kacak bergaya, maybe akan wat diorg MELEKAT kat blog kamu tu... kan best tu.... hehehe


5. wat la CONTEST kat blog kamu

selain dapat ramai visitors, contest ni gak dapat tambah followers kamu.... wat la apa-apa jenis contest... yang penting contest tu memang akan menarik la... kalau wat contest TEKA BERAPA BULU AYAM YANG ADA KAT GAMBAR NI memang contest mintak pelempang la kan... =.=



emmm tu ja la tips yang aku rasa menarik... banyak lagi sebenarnya tips tips yang leh tarik minat pembaca ni... tapi aku da penat menaip... acane??? terima ja la hakikat tu kan.... hehehe... insyaallah nanti aku bagi tips yang lain lak k... x pun, kamu ja la yang bagi tips tuk aku and yang lain lain.. amacam????

ok la.... jumpa lagi... ASSALAMMUALAIKUM readers kesayang hamba...







34 pengomen yang wangi:

Aya Mouri said...

nice info! ^^
Happy Blogging :D

ShafiqHashim said...

Sy Suka Entry nie..
Sy Pun Ada Amal yg List tu..hihi

Cinoi said...

Akur asa ramai (tidak semua) blogger baru ni blogpost xda la awesome mana. tp buat contest buat byk follower. hbs contest, follower berapa kerat saja yg dtg balik

Miss Y and Her World said...

thanks for the tips babe. sangat setuju dengan yang no. 1 tu. berat, semak pulak tu. hehe.

Stop Play Innocent, Angel.
Perempuan Cantik Sebab Mekap?

khairul akmal azman said...

yep2..yg contest tue br je kay wat kat blog poyoness

Elih Japahar said...

Thanks! semuanya betul belaka...nak tambah sikit bo :)..kalau bo jgn lah pasang music yg tak bo pause/stop & font kena kemas br senang baca entry mcm awak punya ni...cantik :D

Nite Fury said...

kalau kita staple je diaorg kt blog blh x Upa? hehehe

alia shahira said...

HEHEHE ceyh tau followr dah ramai kan sayang! terus bagi tip kan hehehe =DD thankssss for the tips.kite blogger baru. awwwww =D

aDda said...

oklah nak try....:)

MissDza said...

ehee rasa mau like 100kali :P thanx for the info. sbgi newbie mmg perlukan more info lyke this.. ahakz!

Syazwani Amira said...

yep,, very nice info ^^

Hisyam Nozi said...

Nak try tulis entri yang awesome tapi idea tu cut lak tetiba. tak boleh keluar. hehehe

tia @ Ini Kisah Tia said...

semua dah . kecuali yang nombor 5 . haha . tak buat lagiii . wee ~

Affan said...

rasanya semuanya betul, takde yang salah. contest antara cara terbaik untuk bagi blog lebih dikenali, buat je sekadar kemampuan, tak semestinya kena bagi hadiah mahal2 :)

Fatanah Rahman said...

thanks.... oooo cm2 ye....
nice info

hanafijaafar said...

sekarang pukul 2:16 pagi, aku lapa... aku harap ada orang buatkan aku makaroni goreng dengan sikit daging dalamnya. tak lupa, cheese biar banyak.

Diary oF Mine said...

Aya Mouri : happy blogging to u too... :)

Diary oF Mine said...

ShafiqHashim : meh kita sma2 amal tips ni k.. :)

Diary oF Mine said...

Cinoi : aah... tu yg x best tu kan....

Diary oF Mine said...

Miss Y and Her World : kalau hilang sbr tu, x smpat loading 1 page, da close page tu.. hehee

Diary oF Mine said...

khairul akmal azman : aah.. baru nak wat entry tuk contest kamu tu kay.. hehe

Diary oF Mine said...

Elih Japahar : alhamdulillah... ada gak yg suka blog ni.. hehee.. thanks elih... :)

Diary oF Mine said...

Nite Fury : boleh je ku.... hahahahah

Diary oF Mine said...

alia shahira: cheh... dia lg rmai follower.... otai kot... hehehe....

Diary oF Mine said...

aDda : selamat mencuba... :))

Diary oF Mine said...

MissDza: hahaha... ni bukan facebook leh like2... :P glad u like it... ^^

Diary oF Mine said...

Syazwani Amira : thank you... :))

Diary oF Mine said...

Hisyam Nozi : cait! blog dia ohsem kot...

Diary oF Mine said...

tia @ Ini Kisah Tia : nnti da wat gtau k... nak joiiiinnn.. hehehe

Diary oF Mine said...

Affan : btul!! x semestinya kena hadia mhl2 kan... :)

Diary oF Mine said...

Fatanah Rahman : thanks gak.. :))

Diary oF Mine said...

hanafijaafar : errrr g wat sndiri... :D

Mr AA said...

entry kita ada persamaan ah..tp yang ini lagu bagus.. :)

kalau blog berat,memang buat mood reader kurengggg kan?huhu..Hope blog saya tak berat..

Diary oF Mine said...

blog kamu x berat pun la... nice blog do u have there.... :)

Originally created by CIK WANGI