budak budak wangi

Monday, October 10, 2011

27 TIPS PERKAHWINAN





assalammualaikum....
ok...bukan aku yang bagi tips k... ni aku amik bulat bulat dari incik SYAHIRUL

so, siapa siapa yang mahu kawin tu, meh tengok tips yang patut di ambil.. 

 1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah.

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoakan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana mengsia-siakan doa mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

7. KETIKA RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya jesteru semakin erat berpegang tangan.

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10. KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11 .KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita.

12. KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggungjawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.

13. KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.



 p/s : best x kawin??




27 pengomen yang wangi:

Hati Batu said...

point2 yg menarik :)

Diary oF Mine said...

hahaha.... tq to syahirul.com

Ratu Lissa said...

thanks sharing, tak sabar nak kawen, ngeee~~

N@SIQUE said...

nak kawin la..jemput mai nanti noo..:D

kaizen said...

nk taw best ke x kawen tu... meh nk nikahkn dgn bf tu cepat... haa... cepat....

Akulah Pak Lan said...

beat ka kawen ni?

tah la aku pun tak tau. jom kawen tgk apa jadi

onie said...

sangat-sangat-sangat romantik ! fuhhhhh

onie said...

ehhh,kita pon rindu awokkkkkkkkkkkk :D

Abang Zam said...

best la kahwin. masa abg kahwin bini 1st dlu, asek makan sedap je
bini 2 sekarang rajin ajak melancong. seronok

Rudy said...

kawin best ke x,ufaa kawin la dulu baru tau mcm mana jd isteri ngehehe..

p/s: ada jg ka mau kawin ngn sy ni :( uwaaaaaaaaa..

Diary oF Mine said...

Ratu Lissa : hehe... sama la.. x sabar nk kawen ngn siwon.. :DDDD

Diary oF Mine said...

nasir: kad jemputan sy mna?????

Diary oF Mine said...

Kaizen: haha... xyah laaa... :D

Diary oF Mine said...

Pak Lan : haha... xmao la... pak lan kawen dulu, nanti gitau org k...

Diary oF Mine said...

Onie : kan onie kan?? hehe... haimishyu laa~

Diary oF Mine said...

Abg Zam: ea?? untunglah ada ramai bini~ :P

Diary oF Mine said...

Rudy: senior!! tahu la~ :D eh... bukan ada meh?? hari2 post cintan cintun kat fb tu, xkan la xda org mo kawin ngn senior... haish... :D

Diary oF Mine said...

Khairul akmal bin azman : hai kay *lambailambai*

Rudy said...

itu kan mengexpresskan hati yg kesunyian wahahahahaaa..

Diary oF Mine said...

Rudy: hahaha... ya la kunun~ :DD

JaLi AshBurn said...

"yang best2" nombor 2 . . . . :)

Originally created by CIK WANGI