budak budak wangi

Monday, March 07, 2011

18 kuasa media massa




tajuk entry sangat boring kan???
errrr.... biar ja la...Photobucket

actually tadi kat kelas kami belajar tentang HEGEMONI....
tau x apa tu??
hegemoni atau hegemony ni bermaksud KEPIMPINAN....
hehehe...

Jadi apa kena mengena ngan tajuk???Photobucket


hish~ dengar dulu laaaaa....
belum abis cakap.....
isk isk....

hegemoni terbesar dipegang oleh negara BARAT....
tau x??? xtau??? aku pun baru tau tadi... hehehehe....Photobucket

pengaruh hegemoni barat ni yang paling besar dalam ekonomi dunia ar....
terutama sekali diorang maju ngan media massa yang diorang ada tu...
tengok ar macam disney channel ngan cnn...
memang berpengaruh kan???

okay, to be exact, di Malaysia sendiri, berapa ramai yang xkenal Mickey Mouse???
mesti semua kenal kan...?? see~
semua ni sebab media massa kan???
yep... exactly!

orang barat ni mao menguasai minda orang-orang di dunia ni dengan media massa yang diorang provide...
diorang mao semua orang jadikan Barat ni sebagai contoh....
semua pun mao putih... semua pun mao tinggi.... kan kan kan???
baik ngaku!!!Photobucket

kalau yang x tu, alhamdulillah... bersyukur dengan apa yang ada dak???Photobucket

kuasa media massa ni saaaaaaangat besar pengaruhnya....
okay, bagi contoh sikit ufaa....

ekhemmm.....

kan sekarang ni orang Indonesia xsuka orang Malaysia... (bukan semua, segelintir aja kok... Photobucket)
why???

sebab media massa kat sana mengembar gemburkan perkara yang hanya dilakukan oleh orang Malaysia yang x berperikemanusiaan (yang hanya berperikebinatangan sahaja) telah mendera orang Indonesia yang berkerja di rumah mereka... tapi berapa banyak yang buat macam tu??
semua kah?? x kan??? so, kenapa orang Indonesia benci sangat dengan orang Malaysia ni???

sebabnya ialah, PERANAN MEDIA MASSA.... kan kan kan???
setuju x??? please setuju!!! x setuju, dia budak busuk!....
hehehehe...

tu 1 contoh ja la.... kan banyak lagi kes indo-malaysia ni....
isu tiru meniru (plagiat), amik mengambik, batik membatik, soto menyoto, dan lain lain lagi tu ada gak kan...
semua tu pun sebab media massa gak...
contoh ja k... jangan marah okie.... kang x pasal-pasal kena serang tiba-tiba blog ni...
haiyoooo....

so, sekarang nampak kan peranan media massa tu???
pengaruh agak besar gak kan???
see........ bab tu hegemoni barat memang besar tuk DUNIA ni....

so kesimpulannya di sini....
pandai-pandai ar korang hidup...
jangan percaya bulat-bulat info dari media massa ni...
terutama sekali orang islam ar....
sekarang ni kan da akhir zaman kan...
semua pun tau time camni memang banyak perkara yang boleh pengaruh kita tuk terpesong dari agama suci kita tu.....
jadi, renung-renungkan la k....

(da macam ustazah pulaaaakkkk)

sekian dulu....
assalammualaikum warohmatullahi wabarohkatuh...

Photobucket




18 pengomen yang wangi:

Fizi said...

media ohhhhhhh media....~hehe

Diary oF Mine said...

oh! media... hehehe... eh! mcm kenal?? :P

khairul akmal azman said...

hidup 1 malaysia...
majukan media negara sendiri dahulu..
be4 banggakan media asing

YUL said...

yg buat entri nie busuk. muahaha, yul tak setuju, tp tetap wangi ok. hikhik. :P

nas said...

itulah media massa.. peranannya amatlah besar... hu3... cth..
hiburan!
hiburan skank ni cm galakkan hubungan sosial di kalangan remaja...
xelok nih~

FurBall said...

apain ini sih..mmg udah nyata melengsia salah..perikebinatangan aja sih..eyh2..nape lah tb2 emo plak..aku bukan org Malaysia ke??ehehehe..

~_~..kejora dan bintang..

Anonymous said...

nice entry! like this post. :)

Diary oF Mine said...

khairul akmal azman:
betul tu kay..... hehehe... setuju dgn anda...

Diary oF Mine said...

Abuya Hayat:
hehehe... okie~

Diary oF Mine said...

YUL:
suka sgt la tu mfitnah... ni mesti trikut2 ngn media massa gak ni kan??? hahahha... busuk tu ngaku ja la...isk isk... :P

Diary oF Mine said...

nas:
huhu.. tu la pasal... skrg ni remaja gilak sosiaaaalllllll.... xtau ckp apa da... ( cheh... mcm da dewasa sgt ckp cmni... :P)

Diary oF Mine said...

FurBall:
isk! ingt kena serang ngn org indo td.. hukhuk... takot wei....

khairul akmal azman said...

cowie x le nak update blog
bz skit

Diary oF Mine said...

Furball: xtakut da~~ hehe

Originally created by CIK WANGI