budak budak wangi

Monday, August 08, 2011

38 ikhlaskah laungan azan seseorang itu??




subhannallah



assalammualaikum semuaaaa... :)

sihatkah anda semua sekarang ini??
ehehe... harap sihat la k....
kalau sakit makan ubat, lepas bukak puasa nanti...
faham itu???

owh ya... mesti semua oang pernah dengar azan kan??
lagi lagi kita yang ada kat Malaysia ni....
even non-muslim pun pernah dengar azan...

pernah sekali aku dengar (kat kampung) suara orang yang laungkan azan tu, Ya Allah, sedapnyaaaaaa (ok, aku bukan makan sekarang ni)....
merdu sangat sangat suara dia...
memang calon yang sesuai lah di jadikan husband...
heehehehe... kesitu pulak engkau ufaa....

perasaan ku ini sangat curious, siapakah orang itu....
tapi apakan daya...
tidak berjaya untuk menemui orang itu...
sobs sobs...

aku ingat lagi, dulu abang aku (ajar kami mengaji) pernah cakap, azan dari suara orang yang ikhlas melaungkannya, akan terpantul suara tu seperti cahaya ke angkasa...
 abang aku cakap lagi, ada sorang pengkaji angkasa yang sedang leka mengkaji angkasa ituuuu ternampak satu cahaya dari bumi...
so dia pun kaji la dari mana cahaya tu...
and dia dapat tau cahaya tu datang bila ada sorang ni laungkan azan...
dia pun tertarik and mendalami Islam dengan lebih lanjut lagi..
terbuka lah hati dia tuk masuk Islam...

alhamdulillah...

itu abang aku cerita lah... mustahil dia mao tipu kami kan.. Allahualam...


 aku pasti ramai yang ikhlas laungkan azan tu and bukan untuk menunjuk nunjuk suara dia yang lunak merdu enak berkrim di sukai ramai kan??
insyaAllah... Allah saja yang tahu semua tu... 

 mudah mudahan apa yang kita buat semua sebab Allah...bukan sebab kita mao dapat apa apa ganjaran... 
(uhukkkk! terasa lak.. dulu time kecik aku puasa sebab mao dapat wit raya... heeeee) 



k la... assalammualaikum kamu kamu semua...


P/S : aku selalu wat p/s ni tanpa motif and kena mengena ngan post... apa jadah~


38 pengomen yang wangi:

KimiCnoL said...

sunhanallah..indahnya islam kn..mama,pandai azan x? hihihi

cx's said...

:) sgt suke dgr org azan. kdg2 tu, bergenang air mata. teringin sgt nk azan jgk tp prmpn mane blh kan.. :) btw, nice entry babe! :)

Akulah Pak Lan said...

laungan azan yang tak ikhlas tidak akan sampai ke araj Allah..manakala sebaliknya..I pernah dgr ayat ni..cuba cari...

Diary oF Mine said...

@KimiCnoL : jgn nak mgarut k kimi... hahaha... org pompuan xleh azan.. :D

Diary oF Mine said...

@cx's : kan??? huhu... eh.. teringin?? hehe...nnti kat surau org pompuan ar k?? :P thanks.. :)

Diary oF Mine said...

@Akulah Pak Lan : haa... betul tu pak lan.... yg ni sy cuba ckp tu.. :) thanks...

Mr.B[e]ave[R] said...

btul2,azan sedap x gune..kner ikhlas...de kisah gak pasal bende nih dlu..zaman rasulullah s.a.w. pemuda tu ganti bilal untuk azan subuh.masyallah sedap nye azan.tapi lepas tu jibrail turun berjumpe rasulullah tanye samada umat islam x semayang subuh ke pagi tu. sebab azan tersebut x kedengaran di arasy Allah..Subhanallah..penting nye ikhlas dalam hidup

Botak said...

sebenarnya kan., ada ke, orang laungkan azan saja nak tunjuk-tunjukkan suara dia? cam pelik je..

Diary oF Mine said...

@Mr.B[e]ave[R] : subhanallah.... thank you share crita tu... nnti sy search sal tu k... thank you... :)

Diary oF Mine said...

@Botak : mmg pelik kan?? pernah x kita tau niat seseorang tu??? x kan?? jadi kita xkan tau pun orang tu ikhlas atau x laungkan azan tu.. mna ar tau dia tpaksa?? Allahualam....

Aki said...

hm,segala sesuatu yang diusahakan dengan ikhlas,mesti ada keajaiban untuk semua itu.. ^_^.v..

Radsmil Nasir said...

islam itu memang indah dari semua segi, tak kiralah dari benda yang kecik pun... inikan lagi azan yang kita dengar setiap hari...xD...

nnt mok bljr azanla,, snng moe cri calon istri.. alamak salah niatla...keh3...xp

echaRierie said...

btl2..sis pun suka dgr jgk..hehe..
tp ndala smpai admire..hehe :)

Encik JI said...

azan ialah ntuk mgjak muslim tuk mnunaikn solat. sedap ke x tu hanyalah pakej. yg pnting boleh didengari oleh semua.

Ain said...

ooh .. kita bule tawu ea orang yang ikhlas melaungkan azan dengan orang yang tak ikhlas ? :S

Shamsuddin Amin said...

itulah keagungan tuhan...
setiap saat azan kan berkumandang...^^

cik bulan said...

eip..mama xmo try azan ??haha..ajar kimi tu,,tkedek2 agy..=P

hazz death said...

yep2.. azan mmg best.. lbih2 lg klw bln posa... hehe :)

Diary oF Mine said...

@Aki : betul tu aki.. pndai aki... hehe

Diary oF Mine said...

@Radsmil Nasir : kan?? kena ikhlas wat sesuatu tu... eit... niat tu lain da tu rads... hahaha... mao belajar azan jua la cmni!!! :DD

Diary oF Mine said...

@echaRierie : hahaha... sis... sama la kita... :P

Diary oF Mine said...

@Ain : Allah ja yg tau smua tu.. :)

Diary oF Mine said...

@cik bulan : hahaha... kak bu ar ajar kimi tu... :DD

Diary oF Mine said...

@hazz death : hahaha... yg itu mmg la... time untuk buka puasa kan... :D

Hans said...

yups
apa yg kita buat mesti kena ikhlas kerana Allah
:-)

anamizu said...

x ramai yg ikhlas kan?? :)
comelnye blog ufa! =D
salam kenal dr cik ana..hehe

Far8 budak baik said...

tu lahhhh kn..
mmg kalau suara sedap..
mmg akan menarik seseorg itu..
pehh..boleh azan..tapi x sedap..
hihi

first time kat sini bha..haha

green apple said...

singgah dari perhimpunan grouping blog KuAzhar..
selamat berkenalan..heee

Pink Diva™ said...

true indeed!!
chanted prayer must be sincere is not just for delicious voice announces to the listener.

ifwat said...

nice info. ifwat tak pernah lagi dengar cerita ni sebelum ni.. takkan abg awk nak tipu lak kan.. hehe

Popoi said...

Allah sje yg tahu,,, huu ^^

saveqmm said...

ehh..budak wangi ni sudah mandi ke..muahahhaha,,

nice info...aku jarang azan..suara aku lemak x manis...

apasel ni burung pink ni ikut je kemana aku pegi ya..wakakak...hensem kot...

Abe Goreng said...

Btol2. ape yg penting ikhlas dan hrp keredhaan dari Allah. :D

Tak Senonoh Kat Bazar.

Originally created by CIK WANGI